Tuesday, November 20, 2012

Gevechtsmissie Frankrijk in Afghanistan beëindigd

De Franse gevechtsmissie in Afghanistan is dinsdag met de terugtrekking van de laatste eenheid soldaten uit de Noordoost-Afghaanse provincie Kapisa tot een eind gekomen.

Het persagentschap Pajhwok meldt dat Mehrabuddin Safi, de gouverneur van Kapisa, zei dat de laatste 400 Franse soldaten voor het middaguur, na een afscheidsceremonie, het district Nijrab hebben verlaten.

Deze manoeuvre volgt uit de verkiezingsbelofte van president François Hollande, die beloofde de soldaten eerder uit Afghanistan terug te trekken.

Desondanks blijven er tot in 2013 nog 1.500 Franse troepen in Afghanistan achter om te helpen het Afghaanse leger te trainen.

Mehrabuddin Safi zei dat de overheid en de burgers in Kapisa de rol van de Fransen en blijvende steun om de provincie te stabiliseren en opnieuw op te bouwen zeer waarderen.

Frankrijk speelde een cruciale rol in de heropleving van de gezondheidszorg, onderwijs en openbare werken.

De gouverneur zei verder dat in samenwerking met de Fransen de Afghan Local Police (ALP) in de verschillende districten van Kapisa zijn gestationeerd.

De Associated Press bericht dat de 1.500 troepen die achterblijven voornamelijk voor de terugtrekking van het materieel gaan zorgen.

Ongeveer 500 troepen zullen helpen om de Afghaanse strjdkrachten te trainen en te ondersteunen en het vliegveld van Kabul draaiende te houden.

"France plans to maintain 1,500 troops in Afghanistan next year, mainly to repatriate equipment deployed during the 11-year French military role as part of the allied intervention in Afghanistan. About 500 will help train and support Afghan forces, and help run Kabul's airport."

Hollande benadrukte in mei dat hij de terugtrekking van Franse ISAF-troepen uit het land af zou stemmen met de bondgenoten en Afghanistan.

De NAVO wil eind 2014 de gevechtstroepen uit Afghanistan teruggetrokken hebben.

Waarnemers zeggen al enige tijd dat de vervroegde Franse terugtrekking een "run naar de uitgang" voor andere bondgenoten kan opwekken.

Parijs begon in juni aan de aftocht en kondigde aan de gevechtsmissie nog dit jaar te beëindigen.

In de 11 jaar dat Frankrijk aan de International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO deelneemt zijn er 86 Franse soldaten in Afghanistan om het leven gekomen.

Zie ook:
Frankrijk start terugtrekking uit Afghanistan maar blijft nog wel politie opleiden